پرونده امنیت غذایی_۸

جنگ جهانی گندم آیا افزایش قیمت آرد فقط مربوط به ایران است؟

جنگ جهانی گندم آیا افزایش قیمت آرد فقط مربوط به ایران است؟

کارت خوب: روسیه و اوکراین روی هم رفته تقریباً یک سوم صادرات جهانی گندم را تأمین می کنند؛ فائو اعلام نموده است این جنگ وضعیت گندم جهان را بهم ریخته تا جایی که چشم اندازی برای بهبود آن نیست.



به گزارش کارت خوب به نقل از مهر، بر طبق انتشار گزارش های مستند بین المللی همانطور که کارشناسان اقتصادی پیش بینی می کردند قیمت گندم به بالاترین سطح خود از سال ۲۰۰۸ به سبب نگرانی های فزاینده از کمبود این محصول راهبردی جهانی رسیده است. این به سبب آنست که جنگ روسیه و اوکراین بیش از ۲۵ درصد از صادرات این کالای اساسی و مورد نیاز مصرف جهانی را کاهش داده است.
این کاهش صادرات باعث شده تا قیمت از نان تا بیسکوئیت و رشته های فرنگی و حتی نودل که مصرف عمده ای در کشورهای اروپایی همچون ایتالیا دارد به شدت بالا رود که این مساله برای مردم دنیا اصلاً خوشایند نیست.
به گزارش فائو، روسیه و اوکراین روی هم رفته تقریباً یک سوم صادرات جهانی گندم را تامین می کنند و از زمان حمله روسیه به همسایه خود، صادرات گندم در بنادر دریای سیاه به کمترین حجم خود در طول ۱۰ سال قبل رسیده و گاهی در بعضی از این بنادر صادرات گندم متوقف شده است و این یعنی شروع بحران گندم در جهان.
بحران کمبود گندم در جهان باعث شده است تا کشورهای اروپایی که بیشترین وابستگی را به گندم روسیه و اوکراین داشته اند عملاً به سمت افزایش قیمت هفتگی کالاهای اساسی حرکت کنند بطوریکه در بعضی از کشورها قیمت مواد غذایی از زمان شروع جنگ روسیه مقابل اوکراین به بالای ۴۰ درصد رسیده است. این جنگ همین طور بنادر اصلی اوکراین را بسته و ارتباطات لجستیکی و حمل و نقل را قطع کرد که نشان میدهد ممکنست تا سال ها این وضعیت بحرانی ادامه داشته باشد.
با نگاهی به معاملات آتی گندم در بورس شیکاگو می توان دریافت قیمت گندم به بالاترین سطح خود در ۱۴ سال قبل رسیده است بطوریکه با ۶.۶ درصد افزایش قیمت هر بوشل (تقریباً ۴ کیلو) به ۱۲.۰۹ دلار رسید و همین طور انتظارات برای افزایش بیشتر قیمت نیز وجود دارد.
مؤسسات مطالعاتی بین المللی در آمریکا اعلام نموده اند در صورت بسته ماندن صادرات گندم از دریای سیاه، قیمت ها ممکنست در یک سناریوی (بسیار صعودی) به ۱۴ یا ۱۴.۵۰ دلار افزایش یابد و تا مدت های مدید این قیمت ها نزولی نشود.

نمودار افزایش قیمت جهانی گندم
از همه بدتر این است که کشور چین بعنوان یکی از تولیدکنندگان گندم و بزرگترین واردکنندگان گندم از اکنون مبادرت به پیش خرید گندم کرده است این مسئله سبب می شود تا کمبود گندم در جهان به شدت به چشم آید و در این جنگ خرید هرکس بیشترین پول را پرداخت کند گندم راحت تری به دست می آورد.
خریداران چینی اخیراً به جز گندم حدود ۲۰ محموله سویای آمریکایی و حدود ۱۰ محموله ذرت را نیز رزرو کرده اند که این نشان میدهد غیر از گندم باید منتظر بحران در دیگر غلات نیز باشیم.
به گفته تجار جهانی این اقدام نمونه دیگری از تمرکز دولت چین بر تامین منابع در زمان افزایش قیمت ها است. معاملات آتی ذرت در این هفته ۱۷ درصد بالا رفته است و در راه رسیدن به بزرگترین سود هفتگی از سال ۲۰۰۸ قرار دارد.
آرژانتین نیز یکی از بزرگترین صادرکنندگان گندم در جهان، تا اوایل سال ۲۰۲۴ مکانیسمی را برای اطمینان عرضه به کارخانه های داخلی و حفظ قیمت های پایین داخلی برای کالاهای اساسی مانند آرد و ماکارونی تعیین کرده است که نشان میدهد این کشور نیز به دنبال حفظ منابع گندم و غلات خود است تا آنها را در داخل استفاده نماید و دیگر چشم اندازی برای صادرات آن ندارد.
جوزف گلوبر، اقتصاددان ارشد سابق در وزارت کشاورزی ایالات متحده و کارشناس ارشد مؤسسه تحقیقات سیاست غذایی بین المللی، می گوید: «هم حالا کشورهای مختلف که به گندم روسیه و اوکراین وابسته بودند به دنبال تامین کنندگان دیگری هستند تا بتوانند حداقل از این بحران گندم کمی بیرون بروند برای اینکه عمده این کشورها نمی توانند دیگر فشار تورم بر مواد غذایی را تحمل کنند.
کشوری مانند لبنان که کشوری فقیر شمرده می شود ۸۰ درصد از گندم خودرا از اوکراین وارد می کرد همین طور کشورهای دیگری مانند سومالی، سوریه و لیبی نیز در این لیست قرار دارند که با مشکلات عدیده تامین گندم مواجهند.
جیمز سوانستون، اقتصاددان بازارهای نوظهور در کپیتال اکونومیکس، گفته است: «لبنان هم اکنون با کاهش شدید واردات گندم رو به رو است و اوضاع در این کشور بدتر نیزخواهد شد برای اینکه کمتر کشوری حاضر است به آنها گندم بفروشد.
در ترکیه نیز شرایط همین گونه است، ترکیه بیش از ۶۰ درصد از واردات گندم خودرا از روسیه تامین می کرد حتی پیش از حمله روسیه به اوکراین، تورم در ترکیه به شدت روند فزاینده ای داشت واکنون نیز شرایط پیچیده تر شده است. کشوری که تورمش در ماه فوریه به بالاترین حد در ۲۰ سال قبل بود حالا شرایط بسیار بدتری را پیش رو دارد. اسماعیل کمال اوغلو، رییس سابق هیئت دولتی غلات ترکیه گفته است: "جنگ فقط هزینه غذا را در ترکیه بالا خواهد برد."
داود اوغلو اضافه کرد: «آنچه در اینجا مهمست این است که دریای سیاه مزیت لجستیکی و قیمتی را ارائه می دهد که با نبود گندم دیگ این دریا مزیتی برای ترکیه ندارد.
او اظهار داشت: "هزینه ها به شدت بالا خواهد رفت برای اینکه خرید از آمریکا و یا استرالیا ربطی به دریای سیاه ندارد.
وی افزود: حتی اگر جنگ فردا به اتمام برسد، فصل کاشت در اوکراین در حقیقت مختل شده است که بدون توجه به این که بحران روسیه و اوکراین به چه چیزی منجر خواهد شد، بر محصول ۲۰۲۲ تأثیر خواهد گذاشت بدین سبب حد اقل تا آخر سال جاری بحران گندم گریبان گیر ترکیه است.
فائو همین طور در گزارشی ابراز نگرانی کرده است و معتقد می باشد کمبود گندم به کشورهای فقیر لطمه می زند سازمان ملل متحد در سال قبل حداقل ۱.۴ میلیون تن گندم و همین طور سایر غلات و مواد غذایی را برای توزیع در کشورهای فقیر خریداری کرد که ۷۰ درصد آن از اوکراین و روسیه بود. اما حالا نمی توان این میزان گندم را وارد کرد.
عارف حسین، اقتصاددان ارشد در برنامه جهانی غذا سازمان ملل گفته است: "افزایش اخیر در قیمت غلات توانایی ما برای ارائه کمک محدود خواهدنمود. این یک شوک غیر ضروری با ابعاد عظیم است."
آخرین باری که قیمت گندم به شدت نسبت به سال های قبل بالا رفت مربوط به سالهای ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ به سبب کاهش شدید تولید در کشورهای پیشرو تولیدکننده مانند استرالیا و روسیه بود که نتیجه آن بحران های تامین غذا در ۴۰ کشور جهان بود که همچون آن درگیری در کشورهای خاورمیانه بود که با نام بهار عربی شهرت یافت.
هم حالا کشورهایی همچون مصرف، تونس، لیبی، از منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا با مشکل کمبود گندم مواجهند در اروپا نیز اغلب کشورها با مشکل مواجهند تا جایی که حتی مردم لندن این روزها در صف گرفتن غذای یارانه ای و مجانی حضور دارند که این می تواند برای بقای سیاستمداران بسیار خطرناک باشد. مفسرین معتقدند این مشکلی نیست که به این زودی حل شود. ذخایر گندم در همه جا به بدترین میزان رسیده است و شاید کشورهایی که پول داشته باشند بتوانند از این بحران عبور کنند، آن هم به شرط مصرف بهینه و درست.


منبع:

1401/02/18
23:41:06
5.0 / 5
361
تگهای خبر: اقتصاد , بازار , بورس , پرداخت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۱
کارت خوب

کارت ویزیت خوب