یاقوت های کردستان در واپسین روزهای برداشت
به گزارش کارت خوب، کردستان روزهای پایانی برداشت است؛ آنان که رسیده و سرخ بودند، پیشتر چیده شدند و راهی بازارها گشتند؛ اما آنان که هنوز بر شاخه مانده اند، حال چون یاقوت هایی خسته بر تن شاخه های خشک و ترک خورده سنگینی می کنند و اگر در این روزهای واپسین پاییز دستی برای چیدنشان نرسد یا بر شاخە می خشکند و رنگ سرخ شان زرد می شود و یا خودرا از دامان شاخه رها می کنند و آن قدر بر خاک می غلتند تا پوست نازکشان ترک بردارد و دانه های سرخ و یاقوتی شان نمایان شود.
از آستانه مهر تا حال کە واپسین روزهای آبان است هر کجا قدم در باغ های انار بگذارید شاخه ها پر از یاقوت های سرخ و آبداری هستند که از سنگینی میوه سرِ فروتنی در مقابل زمین فرود آورده اند؛ گویی به انتظار دستانی نشسته اند تا بیایند و آنها را از شانه خسته درختان برچینند.
نسیم پاییز در لابه لای برگ های زرد و انارهای رسیده می پیچد و بوی شیرینِ سرخیِ انار در هوای خنک فصل جاری شدە است و اینجا کردستان است، جایی کە پاییز بوی انار می دهد.
اینروزها از قزوین و گلستان و گیلان گرفته تا کردستان و اورامانات، از باغ های رودبار و گنبدکاووس تا دشت های پاوه و ساوه، زمین سرخ پوش شده است و کشاورزان از سپیده دم تا غروب میان ردیف های درختان پرثمر در رفت وآمدند و با دستانی صبور یاقوت های درخشان را یکی یکی از دل شاخه ها جدا می کنند.
کردستان، بخصوص خطه افسانه ای اوراماناتش، سرزمین یاقوت های سرخ است؛ جایی که باغ های انارش در تمام کشور زبان زد است و در دل کوه های شاهو جایی که چشمه های زلال از دل سنگ می جوشند درختان انار جان می گیرند و از آن آب پاک و گوارا دانه هایی می رویند که سرخی شان چشم را خیره می کند.
انار کردستان نه فقط میوه ای مرغوب بلکه میراثی از طبیعت پاک و دست نخورده این سرزمین است؛ مزه ای که با هر دانه اش طعم کوه، چشمه و آفتاب را در دل می نشاند.
انارهایی که از دل کوه می رویند
مرادی یکی از باغداران انار در اورامان در گفتگو با خبرنگار ایسنا می گوید: اورامان به خاطر موقعیت جغرافیایی و توپوگرافی خاصی کە دارد، خاک زیادی ندارد؛ بیشتر زمین ها سنگی هستند و درخت کاشتن در این شیب ها کار آسانی نیست.
این باغدار ادامه می دهد: پدربزرگ ما سال ها پیش با تیشه و پتک، از دل همین کوه ها سنگ به سنگ رو کنار زد تا جا برای درخت های انار باز شود و هر وجب از این باغ را کە می بینید حاصل زحمت و صبر آن روزهاست کە امروز بە ما رسیدە است.
وی ادامە می دهد: در این جا درختان فقط از خاک و آب رشد نکردند و از دلِ رنج و غیرت مردهای این سرزمین روییدەاند و شاید زمین آن سخت باشد، اما همین سختی سبب شده کە انار اورامان طعم خاصی داشته باشد؛ مزه ای که با هیچ کجای دیگر یکی نیست.
این باغدار اورامانی درباره ی ی مراسم برداشت انار می گوید: هر سال وقت برداشت انار که می شود، چهار برادری هرکجای این استان باشیم خودرا به باغ پدری می رسانیم تا در برداشت آن بە پدر و مادر خود کمک نماییم.
وی اضافه می کند: هرسال موقع برداشت انار زن و مرد، پیر و جوان و حتی بچه ها هم در کار برداشت کمک می کنند، یکی انار می چیند، یکی سبدها را جابەجا می کند، یکی محصول را بار می زند، یکی هم انارهای ترک خورده و آفت زدە را از انارهای سالم جدا می کند و خلاصە تا پایان برداشت سرگرم کار در باغات پدری هستیم.
این باغدار درباره ی خصوصیت انارهای منطقه هم می گوید: انار اورامان بە دلیل اینکە از آب معدنی و پاک چشمە سیراب می شوند طعم و عطر ویژه ای دارند و همانطور کە می دانید دانەهای انار اورامان بسیار درشت و آبدار هستند.
وی بیان می کند: ما دو نوع انار داریم؛ ترش و شیرین کە هر دو کیفیت خیلی بالایی دارند و طرفداران بسیاری هم دارند و توریستهایی کە در این فصل بە این منطقە سفر می کنند یکی از دلیل هایش خرید انار این منطقە است؛ اما اغلب انارهای ترش برای رب گیری عالی هستند و انارهای شیرین را بیشتر برای فروش به شهرهای دیگر می فرستیم.
نبود سردخانه و هزینه بالای بسته بندی، مهم ترین چالش برداشت انار است
یکی از باغداران انار در روستای سرریز هم در گفتگو با خبرنگار ایسنا اظهار داشت: ما حدود دو هکتار باغ انار داریم و پیشبینی می نماییم که از هر هکتار بین ۲۵ تا ۳۰ تن انار برداشت شود و خوشبختانه سال جاری باردهی درخت ها خوب بوده و کیفیت میوه ها هم رضایت بخش است.
وی با اشاره به مشکلات باغداران منطقه اضافه کرد: یکی از مهم ترین مشکلات ما بحث بسته بندی است، کارتن ها و جعبه هایی که برای ارسال محصول استفاده می نماییم با قیمت خیلی بالایی تهیه می شوند و عملا برای باغدار صرفه اقتصادی چندانی ندارد و خیلی وقت ها هزینه بسته بندی از سود فروش بیشتر می شود.
این باغدار در ادامه با تاکید بر لزوم پشتیبانی از کشاورزان منطقه اظهار داشت: وجود سردخانە در این منطقە لازمست، چونکه مجبور هستیم بخش زیادی از محصول را در همان زمان برداشت به شکل خام بە فروش برسانیم.
ارقام شاخص انار کردستان؛ از ملس ساوه تا محلی اورامان
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان اظهار داشت: سطح زیر کشت انار در استان هم اکنون به بالای ۱۲۵۰ هکتار رسیده است که بیشتر از ۹۰ درصد این باغات در شهرستان های کامیاران و سروآباد قرار دارند.
سعدی نقشبندی در گفتگو با ایسنا اظهار داشت: انار یکی از گونه های نیمه گرمسیری به حساب می آید و به این علت، کشت آن در استان کردستان به طور عمده محدود به نیمه غربی استان است؛ به جز برخی مناطق خاص و دارای میکروکلیمای مناسب در سایر نقاط استان شرایط اقلیمی موردنیاز برای توسعه کشت این محصول فراهم نیست.
وی با اشاره به روند رو به رشد توسعه باغات انار در استان اضافه کرد: طی سالهای اخیر به علت سازگاری اقلیمی مطلوب و کیفیت بالای انار تولیدی در کردستان سطح زیر کشت این محصول سالانه درحال افزایش است.
نقشبندی بیان نمود: همین طور وجود ظرفیتهای بالقوه برای فرآوری و صنایع تبدیلی در رابطه با انار، از دیگر عوامل استقبال باغداران از کشت این محصول بشمار می رود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان با اشاره به اینکه ارقام عمده انار کشت شده در استان شامل ملس ساوه، رباب نی ریز، شیرین ساوه و رقم محلی اورامان است، تصریح کرد: این ارقام از نظر طعم، رنگ و بازارپسندی از کیفیت مطلوبی برخوردار می باشند و توان رقابت با تولیدات سایر استانها را دارند.
نقشبندی در ادامه با اشاره به مهم ترین چالش ها و تهدیدهای پیش روی باغداران انار در کردستان اظهار داشت: آفت کرم گلوگاه انار یکی از اشکالات اساسی در باغات انار استان است که خسارات اقتصادی قابل توجهی به تولیدکنندگان وارد می نماید و علاوه بر آن، گرمای بیش از اندازه در فصل تابستان و پدیده آفتاب سوختگی میوه هم همچون عوامل کاهش کیفیت و بازارپسندی محصول به حساب می آید.
وی ادامه داد: نبود سردخانه های مناسب جهت نگهداری و ذخیره سازی انار یکی دیگر از مشکلات جدی تولیدکنندگان است که موجب افت قیمت محصول در زمان برداشت و کاهش درآمد باغداران می شود کە ایجاد زیرساخت های سردخانه ای و توسعه صنایع بسته بندی و فرآوری می تواند به پایداری اقتصادی این بخش کمک قابل توجهی کند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان در انتها اظهار داشت: برداشت انار در استان به طور معمول از اواخر مهرماه شروع شده و تا نیمه آبان ماه ادامه دارد.
به طور خلاصه وی اضافه می کند: هرسال موقع برداشت انار زن و مرد، پیر و جوان و حتی بچه ها هم در کار برداشت کمک می کنند، یکی انار می چیند، یکی سبدها را جابەجا می کند، یکی محصول را بار می زند، یکی هم انارهای ترک خورده و آفت زدە را از انارهای سالم جدا می کند و خلاصە تا پایان برداشت سرگرم کار در باغات پدری هستیم. وی بیان می کند: ما دو نوع انار داریم؛ ترش و شیرین کە هر دو کیفیت خیلی بالایی دارند و طرفداران بسیاری هم دارند و توریستهایی کە در این فصل بە این منطقە سفر می کنند یکی از دلیل هایش خرید انار این منطقە است؛ اما اغلب انارهای ترش برای رب گیری عالی هستند و انارهای شیرین را بیشتر برای فروش به شهر های دیگر می فرستیم. وی با اشاره به مشکلات باغداران منطقه افزود: یکی از مهم ترین مشکلات ما بحث بسته بندی است، کارتن ها و جعبه هایی که برای ارسال محصول استفاده می نماییم با قیمت خیلی بالایی تهیه می شوند و در عمل برای باغدار صرفه اقتصادی چندانی ندارد و خیلی وقت ها هزینه بسته بندی از سود فروش بیشتر می شود.
منبع: كارت خوب
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب