در نتیجه پژوهش محققان دانشگاه تهران صورت گرفت

معرفی یک شاخص جدید برای پایش خشکسالی با کمک سنجش از دور

معرفی یک شاخص جدید برای پایش خشکسالی با کمک سنجش از دور

به گزارش کارت خوب، پژوهشگران سنجش از دور و GIS دانشگاه تهران، شاخص جدیدی برای پایش خشکسالی با کمک سنجش از دور معرفی کردند.



به گزارش کارت خوب به نقل از ایسنا، در پژوهشی که اخیرا در دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران به راهنمایی دکتر عطاءالله عبدالهی کاکرودی، دانشیار گروه سنجش از دور و GIS انجام شده است، شاخصی بهینه و کارآمد برای پایش ماهواره ای خشکسالی معرفی شده است.

دکتر کاکرودی در رابطه با لزوم این پژوهش توضیح داد: «خشکسالی یکی از ویرانگرترین بلایای طبیعی است و هزینه های ناشی از آن به علت نتایج اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی آن بسیار بالا است. کشور ایران هم همواره از خشکسالی های پیاپی زیان دیده است. ازاین رو برنامه ریزی و مدیریت صحیح خشکسالی، از ضروریات اداره امور منابع طبیعی و کشاورزی است که مستلزم درک بهتر این پدیده است. در سالهای اخیر بهره گیری از داده های سنجش از دور برای پایش خشکسالی گسترش یافته و شاخصهای سنجش از دوری مختلفی برای این کار عرضه شده است. این داده ها امکان پایش خشکسالی را در تمام قسمت های حوضه و اطلاعات مکانی مورد نیاز جهت مدیریت بهینه فراهم می کنند. با این وجود هنوز توافق جامعی در مورد عملکرد و دقت شاخصهای سنجش از دور برای مطالعه خشکسالی وجود ندارد.»

این جغرافیدان اضافه کرد: «اکثر شاخصهای خشکسالی سنجش از دوری برای یک منطقه اقلیمی، یک نوع اکوسیستم یا یک موقعیت جغرافیایی خاص طراحی شده اند و عملکرد آنها در سایر مناطق به صورت قابل ملاحظه ای تغییر می کند. این مورد تفسیر نتایج را دشوار می کند و کارایی مطالعات را می کاهد. با عنایت به تنوع اقلیم و محیط طبیعی در کشور، تعیین شاخصهای بهینه برای پایش خشکسالی ضروری است؛ به صورتی که عملکرد آنها در مناطق مختلف گرفتار نوسان نشود.»

دکتر کاکرودی در رابطه با این تحقیق که در چارچوب رساله دکتری مائده بهیفر و با همکاری دکتر قاسم عزیزی، استاد گروه جغرافیای طبیعی و دکتر مجید کیاورزمقدم، دانشیار گروه سنجش از دور و GIS دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران انجام شده است، توضیح داد: «در این تحقیق، ۱۳ شاخص پرکاربرد سنجش از دوری خشکسالی به صورت جامع در کلاس های مختلف اقلیم، کاربری و پوشش اراضی، لندفرم و در دو حوضه داخلی و ساحلی ارزیابی شده است.»

وی در رابطه با یافته های این مطالعه اظهار داشت: «نتایج تحقیق منجر به عرضه شاخصی جدید مبتنی بر داده های تبخیر تعرق واقعی ماهواره ای شد که عملکرد بالایی در تمام کلاس های مورد ارزیابی داشته است. همینطور بزرگترین مزیت این شاخص که چالش موجود در مطالعات خشکسالی را برطرف می کند، آن است که از عملکرد یکنواختی در تمام کلاس های اقلیم و سطح زمین برخوردار می باشد. شاخص پیشنهادی می تواند در سراسر ایران برای پایش خشکسالی مورد استفاده قرار گیرد.»

بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه تهران، یافته های این پژوهش به صورت مقاله ای در مجله Ecological informatics از جانب انتشارات الزویر به چاپ رسیده و از راه پیوند زیر دست یافتنی است:

Satellite-based drought monitoring using optimal indices for diverse climates and land types





منبع:

1402/04/07
19:12:35
5.0 / 5
460
تگهای خبر: اقتصاد , هزینه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
کارت خوب

کارت ویزیت خوب