یك فعال هنری و كارشناس میراث فرهنگی مطرح كرد:

سکوت در ماجرای سنگلج جایز نیست!

سکوت در ماجرای سنگلج جایز نیست!

کارت خوب: به گزارش کارت خوب، یک فعال هنری و کارشناس میراث فرهنگی، با ابراز تاسف از وضعیت تخریب ساختمان مجاور تماشاخانه سنگلج، سکوت شهرداری را در این حوزه، نشان گر کم توجهی به جامعه هنری دانست.


به دنبال تخریب ساختمان مجاور تماشاخانه سنگلج که نگرانی هایی را بابت امنیت این تماشاخانه قدیمی تهران ایجاد کرده، ابراهیم گله دارزاده، فعال تئاتر و کارشناس میراث فرهنگی به ایسنا اظهار داشت: در این ماجرا سه مرحله بی سلیقگی رخ داده است. نخستین نکته اینکه، قبل از تخریب ساختمان کناری تماشاخانه باید اطلاع رسانی می شد. اگر خانواده تئاتر و مخاطبان از پیش در جریان این تخریب بودند، نه این گونه گرفتار نگرانی می شدند و نه گروههای درحال اجرا متضرر می شدند اما هم اکنون گروهی که مشغول اجرای نمایش خود بوده، گرفتار زیان شده. چونکه مخاطب برای حضور در تماشاخانه احساس ناامنی می کند و حق هم دارد چون وقتی ساختمان کناری با ابزارآلات سنگینی تخریب می شود، طبیعی است که هم گروه اجرایی و هم مخاطبان احساس ناامنی کنند. در صورتی که اگر از قبل اطلاع رسانی می شد، با این همه مسئله مواجه نمی شدیم.
او افزود: از طرفی اگر قبل از تخریب، اطلاع رسانی می شد، کارشناسان میراث فرهنگی می توانستند به اجرای بهتر این تصمیم گیری کمک کنند. آنان با اظهارنظرهای کارشناسانه خود به کل فرایند این ساخت و ساز کمک می کردند اما بی اطلاعی جامعه هنری و میراث فرهنگی، همه را گرفتار سوءتفاهم و سردرگمی می کند.


گله دارزاده ضمن اشاره به این که در مرحله تخریب هم اطلاع رسانی صورت نمی گیرد، اضافه کرد: حالا هم که ساختمان درحال تخریب است، باز هم هیچ گونه اطلاعاتی در رابطه با چگونگی این تخریب اعلام نشده و هیچ ضمانتی بابت تأمین امنیت تماشاخانه سنگلج داده نشده است. در تصاویری که از تخریب ساختمان مجاور انتشار یافته، هیچ گونه سازه پشتیبانی که بتواند امنیت سنگلج را تأمین کند، به چشم نمی خورد.
او با تکیه بر لزوم حضور کارشناسان میراث فرهنگی در مراحل تخریب و ساخت و ساز ساختمان کناری تماشاخانه سنگلج افزود: با عنایت به صحبت هایی که انجام شده، میراث فرهنگی نظارت چندانی بر این پروژه ندارد در صورتی که کارشناس میراث باید در طول اجرای پروژه در محل مستقر باشد تا جلوی صدمه های احتمالی به تماشاخانه گرفته شود. اما متاسفانه معمولاً اقدامات ما، پس از وقوع فجایع و مشکلات رخ می دهد و جنبه پیشگیرانه ندارد.
گله دارزاده افزود: در چنین پروژه هایی معمولاً پیمانکار هزینه های پشتیبانی را می کاهد چون در صورت بروز هر حادثه ای، بیمه را موظف به جبران آن می داند. ازاین رو علاقه مند است کارش را با هزینه کم و سرعت بالا پیش ببرد در صورتی که نباید پیمانکار را رها کرد تا طبق دلخواه خود عمل و به امنیت ساختمان بی توجهی کند.


مدیر پیشین مجموعه تئاتر شهر تصریح کرد: در رابطه با آینده این پروژه هم اطلاع رسانی نشده و مشخص نیست مقرر است چه اتفاقی رخ بدهد در صورتی که هر گونه ساخت و سازی در مجاورت تماشاخانه سنگلج باید طبق قوانین ساختمان های
ثبت شده در میراث ملی باشد و این شامل ارتفاع ساختمان مجاور و شکل و شمایل آن هم می شود ولی ما اصلا نمی دانیم پس از این تخریب، چگونه ساخت و سازی صورت خواهد گرفت.
او با تکیه بر وظایف شهرداری ها در گسترش فضاها و فعالیتهای فرهنگی و هنری یادآوری کرد: همان گونه که توضیح دادم، در تخریب ساختمان کناری تماشاخانه سنگلج در هیچ یک از سه مرحله قبل از تخریب، حین و پس از تخریب، اطلاع رسانی انجام نشده و این برازنده شهرداری تهران که بر در و دیوار شهر اشعار شاعران بزرگ این کشور از سعدی تا دیگر شاعران نامدار معاصر را نصب و تلاش می کند خویش را بعنوان یک چهره فرهنگی نشان بدهد، نیست. این رفتار ما را گرفتار تناقض می کند که آن اقدامات شهرداری، جنبه تبلیغاتی دارد.


وی همینطور از سکوت شهرداری در رابطه با انتقادها و هشدارهایی که پس از تخریب این ساختمان مطرح شده، هم ابراز تاسف کرد و اضافه کرد: این سکوت، یک بی سلیقگی بزرگ رسانه ای است چونکه حتما باید در رابطه با این مورد اطلاع رسانی می شد. از طرفی، ساختمان مجاور سنگلج سال ها محل بحث بود تا با پیوستن به این تماشاخانه، ضمیمه سرانه فرهنگی تهران بشود. این مورد در ادوار متعدد شورای شهر، شهرداری و هم ارشاد مورد بحث بوده و بزرگان هنر کشورمان خواهان اجرای آن بودند اما با تخریب ساختمان مجاور تماشاخانه، همه تلاش ها، پیگیری ها و بحث و گفتگوها بی نتیجه ماند.
گله دارزاده با تکیه بر این که شهرداری نباید از کنار مسائل فرهنگی به آسانی گذر کند، توضیح داد: در اقدام اخیر شهرداری در مجاورت سنگلج به نظر می آید که شهرداری اعتقاد دارد این ساختمان متعلق به ماست و هر کاری بخواهیم با آن انجام می دهیم. در صورتی که در خاورمیانه تماشاخانه های قدیمی خیلی زیادی نداریم و سنگلج در کنار چند تماشاخانه دیگر در شهر های دیگری کشورمان، جزو معدود تماشاخانه های قدیمی این منطقه از جهان است. چنین تماشاخانه ای در هر کشوری بعنوان یکی از جاذبه های مهم گردشگری به شمار می آید. بی تفاوتی و تهدید این ساختمان از جانب نهادی که اشعار شاعران بزرگ را بر در و دیوار می زند، زیبنده نیست. بویژه که فاصله تماشاخانه سنگلج تا شورای شهر و شهرداری فقط چند صد متر است.


این کارشناس میراث فرهنگی متذکر شد: خیلی از شهروندان تهرانی به علت خصوصیت های بنای سنگلج با آن عکس یادگاری دارند یعنی این ساختمان، بخشی از خاطره جمعی مردم ما و جزو نمادهای شهر ما تلقی می شود. در تمام جهان، نهاد شهرداری، توجه خاصی به چنین نمادهایی دارد و خودش حافظ چنین بناهایی است ولی اکنون شهرداری ما، خود، مسبب نگرانی خانواده فرهنگ و هنر و مخاطبان شده است.
گله دارزاده با ابراز تاسف از سکوت شهرداری در پاسخ به انتقادات و نگرانی جامعه هنری در چند روز اخیر افزود: در رابطه با این مورد مدام خبرهایی منتشر می شود ولی هیچ کسی پاسخگو نیست. مسئله اصلی، یافتن مقصر یا خطاکار نیست بلکه تأمین امنیت تماشاخانه سنگلج و رفع نگرانی جامعه هنری است و تنها جایی که می تواند این نگرانی را برطرف کند، خود شهرداری است ولی در هیچ یک از رسانه ها، پاسخی از جانب این نهاد ندیدیم.


وی در پاسخ به این که شاید این سکوت و پرهیز از اطلاع رسانی به این علت بوده که جامعه هنری را در عمل انجام شده قرار بدهند، توضیح داد: امیدوارم چنین نباشد و شفاف سازی صورت بگیرد. از شهرداری که خود باید مراقب اماکنی مانند تماشاخانه سنگلج باشد و برای توسعه آن و دسترسی بهتر شهروندان به آن کوشا باشد، انتظار می رود هر چه زودتر این نگرانی را برطرف کند و این پاسخگو نبودن پسندیده شهرداری نیست. چونکه یا نشان گر بی اعتنایی به این همه پرسش و نگرانی است که زیبا نیست یا شاید برای رو به رو نشدن با مخالفت های احتمالی است در صورتی که باید مسئله را شفاف مطرح کنند. یا می توانند مخالفان را قانع کنند یا باید مشکلات احتمالی را که از جانب آنان مطرح می شود، رفع کنند تا پروژه با حداقلِ خطا جلو برود. ازاین رو از هر زاویه که بنگریم، این سکوت نه مقرون به صرفه است نه منطقی و نشان گر بی توجهی به خانوده زحمت کش و شریف تئاتر است و امیدوارم هر چه زودتر پاسخ بدهند.




منبع:

1403/02/16
08:55:51
5.0 / 5
221
تگهای خبر: ابزار , امنیت , تبلیغات , ساخت و ساز
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
کارت خوب

کارت ویزیت خوب